Vom începe cu o afirmație extrem de importantă referitor la subiectul extracțiilor dentare:
Există un singur moment în care vom recomanda extracția dentară, acela fiind cel în care nu se mai poate face nimic pentru dintele natural. Nu există înlocuitor al dinților care să mimeze perfect funcționalitatea și rezistența unui dinte natural, așadar vom face tot ce putem pentru a păstra dinții dumneavoastră, nu pentru a-i înlocui.
Așadar, pentru a răspunde la întrebarea "când este recomandată extracția dentară?", răspunsul este simplu: când daunele pe care le poate provoca păstrarea dintelui sunt mai mari decât extracția lui.
Exemplele în care am putea recomanda extracția dentară:
- Erupția măselelor de minte incompletă, ce facilitează retenția de resturi alimentare imposibil de extras, rezultând infecții sau boli gingivale.
- Măselele de minte care nu au spațiu de erupție. Aceștia pot împinge molarii din apropiere, deteriorându-i și strambându-i, din acest motiv este recomandată extracția măselelor de minte și pentru aparatul dentar.
- Abscese/infecții dentare sub dinte/lucrare. Aici primul pas este tratamentul endodontic, unde se încearcă drenajul infecției și închiderea lucrării după tratamentul de canal. Există unele cazuri unde rezultatul nu este cel dorit sau unde infecția a afectat dintele suficient de mult încât să nu mai fie posibil tratamentul de canal, iar în acestea, este recomandată extracția.
- În cazurile de paradontoză avansată, când dintele este compromis.
Ce implică extracția dentară?
Dacă s-a ajuns la procedura de extracție, trebuie ținut cont că este întotdeauna important să avem acces la o radiografie recentă sau chiar la un CT. Există două tipuri de extracții, iar ambele vor fi realizate cu anestezic, deoarece ne interesează ca durerea și în timpul, dar și după procedură să fie minimă.
Primul tip este extracția simplă, care se realizează cu instrumentele clasice, cleștele și elevatorul și durează câteva minute în cazul în care nu apar complicații.
Cel de-al doilea tip, în schimb, este realizat chirurgical, fiind o procedură mai complexă. Se începe cu un gel anestezic pentru a amorți zona și se realizează anestezia injectabilă. După ce anestezia și-a făcut efectul, se realizează o incizie la nivelul gingiei pentru a avea acces complet la dinte și la osul din jur. Uneori, este necesar să îndepărteze o mică porțiune de os care acoperă dintele, dacă dintele este afectat sau foarte mare, acesta poate fi fragmentat în părți mai mici pentru a facilita extracția. După extracție, zona se va curăța de orice rest de os sau infecție și se va sutura gingia pentru a putea începe procesul de vindecare.
*Este important să urmezi toate recomandările medicului stomatolog după orice tip de extracție dentară*
Ce trebuie făcut după extracția dentara pentru a avea o vindecare ușoară, rapidă și cu minimul de dureri?
-
Medicul va pune o compresă de tifon pe locul extracției. Ea trebuie mușcată pentru aproximativ 2 ore pentru a forma cheagul de sânge. Evită să vorbești și să te miști mult.
-
Dacă este necesar, se poate aplica o pungă de gheață pe obrazul din dreptul extracției, aplicând câte 15 minute, pentru a reduce inflamația și a controlul durerii.
-
Tratamentul recomandat de medic trebuie urmat conform recomandărilor pentru a controla durerea și posibila infecție.
-
Nu se va clăti gura în primele 2 zile după extracție, deoarece poate disloca cheagul de sânge format. Ulterior se poate folosi apă calduță(nu apă de gură) și se poate clăti ușor.
-
În primele zile, optează pentru alimente moi și la temperatura camerei, precum smoothie-uri, supe călduțe sau reci sau piureuri. Evită alimentele fierbinți, picante, crocante și băuturile carbogazoase.
-
Evitarea fumatului este extrem de importantă pentru primele 72 de ore. Fumatul poate afecta negativ vindecarea și crește riscul de infecție la locul extracției.
-
Alcoolul trebuie evitat deoarece încetinește procesul de vindecare și poate interfera cu medicația prescrisă.
-
Dinții trebuie periați cu grijă, evitând zona extracției și contactul cu instrumente ascuțite sau cu orice tip de aliment.
Dacă observi simptome precum durere, febră, umflături pronunțate sau gust neplăcut persistent, medicul stomatolog ar trebui contactat pentru clarificări și pentru a putea preveni eventualele complicații. Pentru un consult, sau pentru informații referitoare la extracțiile dentare sau la alternativele pe care le puteți aborda pentru păstrarea dinților naturali ne puteți contacta la numărul de telefon 0761 551 160 sau trimițându-ne un mesaj/email.