Bolile periimplantare sunt afecțiuni inflamatorii care afectează țesuturile gingivale moi și dure din jurul implanturilor dentare. Similar cu un dinte natural, bacteriile se pot acumula pe baza implantului, sub linia gingiei. De-a lungul timpului, bacteriile irită țesutul gingiilor, provocând inflamarea acestuia și deteriorarează structura osoasă de sub implant.
Bolile periimplantare sunt de două tipuri.
În mucozitele periimplantare, inflamația gingiilor se găsește doar în jurul țesuturilor moi ale implantului dentar, fără semne de pierdere osoasă. În general, mucozita periimplantară este un precursor al periimplantitei.
În periimplantită, în schimb, inflamația gingiilor se găsește în jurul țesutului moale și există o deteriorare a osului care susține implantul dentar.
Semne si cauzele periimplantitei
Gingiile roșii sau sensibile în jurul implanturilor sau sângerările la periaj sunt posibile semne ale periimplantitei. Alți factori de risc pentru dezvoltarea bolii peri-implantare includ diagnosticarea anterioară a bolii parodontale, controlul slab al plăcii, fumatul și diabetul. Este esențial să monitorizați în mod obișnuit implanturile dentare ca parte a unei evaluări parodontale cuprinzătoare.
Periimplantita necesită de obicei tratament chirurgical însă prin folosirea laserului dentar, tratamentul este non-invaziv, eficient și cu o vindecare mult mai rapidă.