Înțelegerea numărului de dinți pe care îi avem și a rolurilor lor individuale este esențială pentru a aprecia importanța lor în sănătatea noastră generală. Dinții joacă un rol vital în diferite funcții, cum ar fi mâncatul, vorbirea și menținerea structurii trăsăturilor noastre faciale. În acest articol, vom explora diferitele tipuri de dinți, numărul lor și rolurile lor specifice.
Așadar, câți dinți avem?
Această întrebare are două răspunsuri, care variază în funcție de vârsta persoanei la care ne raportăm.
Pentru un copil, numărul de dinți este de 20. Aceștia sunt dinții primari, sau cei de lapte și încep să apară în jurul vârstei de șase luni. În mod normal sunt prezenți toți până la vârsta de trei ani. Acești dinți sunt în cele din urmă înlocuiți cu dinții permanenți. Ei ar trebui să fie complet înlocuiți până la vârsta de 12 ani, iar molarii de minte în jurul vârstei de 21 de ani. Pentru copii, există și câteva motive pentru care dinții nu au erupt înca, și nu trebuie considerat neapărat un motiv de îngrijorare, însă un control dentar poate să răspundă tuturor întrebărilor.
Pentru un adult, numărul total de dinți ar trebui să fie de 32. Dinții permanenți încep să înlocuiască dinții primari în jurul vârstei de șase ani și continuă să apară până la vârsta de 21 de ani, când apar în mod obișnuit molarii de minte.
Tipuri de dinți și rolurile lor
Incisivii se regăsesc în număr de 8, 4 superiori și 4 inferiori, localizati în partea din față a gurii și au rolul de a tăia alimentele. Au marginile ascuțite și subțiri și acest lucru le face perfecte pentru mușcarea alimentelor precum legumele și fructele. Incisivi centrali: cei doi dinți frontali de pe maxilarul superior și inferior sunt incisivii centrali. Sunt cei mai vizibili dinți atunci când zâmbim și sunt esențiali pentru tăierea alimentelor în bucăți ușor de mestecat.
Caninii sunt în număr de 4, 2 superiori și 2 inferiori, poziționați în directa apropiere a incisivilor și au rolul de rupere și prindere a alimentelor precum carnea sau alimentele fibroase. Rădăcinile lungi ale caninilor îi fac stabili și durabili, ajutând la ghidarea celorlalți dinți spre alinierea corectă.
Premolarii, cunoscuți și ca bicuspide se regăsesc în număr de 8, împărțiți 4 cu 4 și sunt poziționați în spatele caninilor cu rolul de zdrobire și rupere a alimentelor. Au o suprafață plană cu creste (cuspi) care ajută la măcinarea particulelor de alimente. Cuspizii ascuțiți de pe suprafața lor de mușcătură sunt implicați atât în ruperea cât și în măcinarea alimentelor. Ei tranzitează alimentele de la canini la molari pentru prelucrare ulterioară.
Nu în ultimul rând, molarii, se regăsesc în număr de 12, 6 superiori și 6 inferiori, care au incluși cei 4 molari de minte în cazul în care individul îi are pe toți. Molarii se regăsesc în partea cea mai din spate a gurii și sunt cei mai mari și mai puternici dinți, folosiți pentru măcinarea și mestecatul alimentelor. Suprafețele lor largi și plane sunt perfecte pentru a descompune alimentele în bucăți mai mici, digerabile. Aceștia sunt principalii dinți folosiți pentru măcinare și mestecat. Molarii descompun alimentele în bucăți mai mici, făcându-l mai ușor de înghițit și digerat. Molarii de minte apar mai târziu în viață și uneori pot cauza supraaglomerare sau probleme de aliniere. Nu toată lumea are loc pentru molarii de minte și sunt adesea îndepărtați dacă provoacă probleme. În cazul în care apare nevoia de extracție, așteptăm mesajul sau apelul dumneavoatră pentru programarea unui consult.
De asemenea, este complet normal să lipsească unul sau mai mulți molari de minte. De fapt, este mai frecvent decât v-ați aștepta ca oamenii să nu aibă toți cei patru molari de minte. Cauzele sunt de cele mai multe ori genetice, pentru că dacă o trăsătura se regăsește în cadrul familiei, sunt șanse crescute ca această trasătură să fie împărtășită și de dumneavoastră. De asemenea, maxilarele noastre s-au micșorat de-a lungul timpului, iar dinții au devenit mai apropiați. Astfel, nu mai este întotdeauna suficient spațiu pentru ca molarii de minte să erupă.
Dinții sunt componente vitale ale sănătății noastre orale și ale bunăstării generale. Fiecare tip de dinte are un rol specific, contribuind la capacitatea noastră de a mânca, de a vorbi și de a zâmbi cu încredere. Înțelegerea numărului și funcției dinților noștri ne ajută să apreciem importanța menținerii unei bune igieni orale și a controalelor dentare regulate. Având grijă de dinții noștri, ne asigurăm că își pot îndeplini rolurile în mod eficient de-a lungul vieții noastre.