Știați că aproape 20% dintre copiii de vârstă școlară le este frică de dentist? Asta înseamnă că unul din cinci copii experimentează un răspuns real de frică la gândul de a sta pe scaunul dentistului. Anxietatea este răspunsul fizic și emoțional al corpului uman atunci când se confruntă cu o situație pe care creierul o percepe ca fiind periculoasă – chiar dacă nu este deloc periculoasă.
Deși mulți copii se confruntă cu anxietatea dentară pediatrică din cauza unei experiențe dentare neplăcute, mulți copii mici se tem de stomatolog din motive mai puțin evidente. Copiii mici încă învață despre lume și cum funcționează ea.
Multe lucruri sunt înfricoșătoare pentru copii pur și simplu pentru că cei mici nu pot ști sau înțelege totul. Este posibil ca un copil să nu fi experimentat personal o vizită negativă la dentist. Dar dacă un prieten descrie că i-a fost extras un dinte și a avut neplăceri în timpul tratamentului, copilul care aude povestea poate dezvolta temeri de a vizita medicul dentist.
Vizitele regulate la stomatologie sunt cruciale pentru copii, deoarece medicii stomatologi joacă un rol esențial în a-i ajuta pe copii să dezvolte obiceiuri bune de igienă orală. Dentiștii pot, de asemenea, ajuta la prevenirea sau tratarea problemelor mici înainte ca acestea să devină probleme mari, care vor urma un copil pentru tot restul vieții.
Instinctul natural al unui părinte este de a-și proteja copilul de pericolele reale și percepute – dar ce faceți când copilul dumneavoastră se sperie să viziteze medicul dentist? În loc să ignore momentul programării, părinții trebuie să lucreze pentru a înțelege temerile copilului lor. Tot ceea ce aveți nevoie este un plan pentru atenuarea fricii copilului față de dentist, astfel încât să poată trece în siguranță și calm prin controale dentare regulate.
Prima întrebare ar trebui să fie: De ce îi este frică copilului?
Primul pas pentru gestionarea anxietății dentare la copii este să identifice de ce le este frică de stomatolog. Uneori nu există un motiv special pentru temerile unui copil. Dar majoritatea copiilor care se luptă cu anxietatea dentară o fac pentru că le este frică de:
1. Respirația obstrucționată
În timpul unei vizite la stomatologie, pacienții au gura deschisă în timpul examenului propriu-zis, precum și în timpul curățării. Această poziție poate face dificilă respirația, mai ales dacă un copil este predispus să respire pe gură. Dacă un copil a fost supus unei proceduri dentare în care a avut și tifon sau instrumente în gură pentru o perioadă de timp, amintirea simțirii că respira a fost mai dificilă - chiar dacă nu a fost - poate fi suficientă pentru a provoca anxietate data viitoare.
2. Neputința
Întinderea pe un scaun dentar cu mâinile altei persoane în gură poate face ca un copil să simtă că nu are control. Dacă ceva doare sau se simte inconfortabil, s-ar putea să nu poată comunica acest lucru eficient dacă gura le este obstrucționată.
Această stare poate fi înfricoșătoare pentru un copil, deoarece nu este capabil să angajeze instinctul natural de a se îndepărta dintr-o situație înfricoșătoare sau dureroasă. Un stomatolog bun, prietenos cu copiii șii cu familia, va oferi copiilor modalități prin care pot menține controlul în timpul programării. Stomatologul le poate oferi copiilor un semnal făcut cu mâna pentru a le arăta când ceva doare sau le poate oferi controlul asupra telecomenzii televizorului pe care să o utilizeze în timpul curățării dentare.
3. Durerea
Un dentist lucrează din greu pentru a fi blând cu fiecare pacient, indiferent de vârstă. Dar există momente în care ceva poate să doară sau pur și simplu să se simtă neplăcut, mai ales în cazul unei proceduri dentare.
Poate că copilul dumneavoastră a avut o intervenție stomatologică efectuată de un stomatolog care nu a fost blând sau nu l-a medicat corespunzător înainte de procedură. Această experiență poate provoca frica de dentist chiar și atunci când copiii merg pur și simplu la un control.
4. Frica inexplicabilă
Există momente în care este dificil să identificăm cu exactitate ce cauzează un copil să simtă anxietate în timpul unei călătorii la dentist. Poate că au auzit un alt copil sau adult descriind o procedură dentară dureroasă. Poate că au o problemă senzorială care face dificilă gestionarea sunetelor și mirosurilor unui cabinet stomatologic. Sau poate le este doar frică pentru că nu știu la ce să se aștepte.
Frica de necunoscut este o cauză legitimă a fricii și a anxietătii față de cabinetele dentare. Dacă un copil nu a fost supus unor controale dentare regulate sau a trecut prea mult timp între vizite, este posibil să nu știe la ce să se aștepte. Sau s-ar putea să nu-și amintească ce sa întâmplat la ultima lor vizită.
Cum să-i ajutați pe copii să depășească frica de stomatolog?
Ce se întâmplă dacă frica de stomatolog nu este abordată din timp? Copiii evită îngrijirea dentară care le poate proteja dinții și care poate preveni dezvoltarea unor probleme grave. Această absență a îngrijirii dentare crește riscul unui copil de a dezvolta carii. Dacă sunt lăsate nesupravegheate, cariile pot duce la probleme cu dinții, inclusiv durere și disconfort. În unele cazuri, dintele cariat poate fi necesar să fie extras, pentru că nu se mai poate salva.
Pe măsură ce copiii cresc, dacă au probleme cu dinții și gingiile, devin și mai conștienți de sine, indiferent dacă este legat de modul în care vorbesc, mănâncă, vorbesc sau zâmbesc. Și cercetătorii au descoperit chiar că studenții cu mai multe probleme dentare tind să lipsească mai mult de la școală decât colegii lor.
Deși nu puteți preveni întotdeauna anxietatea dentară, este important ca părinții și stomatologii să facă echipă și să lucreze împreună pentru a ajuta copiii să depășească anxietatea dentară la o vârstă fragedă. Eșecul de a recunoaște și de a aborda frica de stomatolog poate avea un profund și impact de durată asupra sănătății orale a copilului, mai ales dacă părinții folosesc frica copilului lor ca scuză pentru a evita controalele stomatologice regulate.
Dacă vă întrebați ce să faceți cu privire la anxietatea dentară a copilului dumneavoastră, urmați aceste sfaturi:
1. Programați controale stomatologice regulate
Copiii care sunt predispuși la anxietatea dentară trebuie să viziteze regulat medicul dentist pentru a-și depăși temerile. Deși nu trebuie să fii acolo în fiecare săptămână, menține un program regulat de controale dentare la fiecare șase luni. Această regularitate permite copilului să se familiarizeze cu medicul dentist, personalul cabinetului și cabinetul în sine. Oferind unui copil un mediu familiar, este mai probabil să dezvolte un sentiment de securitate și siguranță atunci când vizitează medicul dentist.
Uneori chiar este recomandat ca un copil să facă prima vizită la stomatolog după ce apare primul dinte sau în jurul primului an. Vizitele timpurii stabilesc o bază pentru sănătatea orală a unui copil și fac mai probabil ca un dentist să detecteze probleme înainte ca acestea să devină grave. Începerea din timp a vizitelor regulate la stomatologie îl învață, de asemenea, pe copil că medicul dentist este o parte regulată a vieții lui. Făcând vizitele la stomatologie „ceva normal”, este mai puțin probabil ca copiii să se simtă anxioși atunci când este timpul pentru un control.
2. Alegeți medicul dentist potrivit
Alegerea dentistului potrivit pentru copilul dumneavoastră este, de asemenea, importantă. Părinții ar trebui să găsească un dentist care să lucreze bine cu copiii, în special cu copiii cu frică de dentist. Uneori este vorba despre mai mult decât medicul dentist, deși stomatologul poate juca un rol în a face copilul să se simtă relaxat și în siguranță, contează foarte mult și câți oameni sunt în jur, cât zgomot și care alte lucruri ar putea să îl facă pe copilul dumneavoastră să se simtă inconfortabil.
Pentru unii copii, în special cei cu probleme senzoriale, chiar și ceva atât de mic precum auzirea zumzetului instrumentelor dentare poate fi suficient pentru a le declanșa anxietatea. Chiar dacă găsiți un dentist bun, care este grozav cu copiii, asta nu înseamnă că este potrivit pentru copilul dumneavoastră. Dacă un copil asociază un anumit stomatolog cu o procedură sau o vizită dureroasă, acesta poate experimenta frică atunci când îl vede, fără a conta dacă acel dentist este unul dintre cei mai buni. Dacă bănuiți că anxietatea copilului dumneavoastră este asociată cu un anumit stomatolog sau cu mediul într-un anumit cabinet stomatologic, căutați și altă clinică cu specializare în pedodonție care poate oferi servicii stomatologice lucrând în același timp și la anxietatea copilului dumneavoastră.
3. Avertizați corect
Atunci când un copil devine anxios în legătură cu o programare viitoare la stomatolog, mulți părinți sunt tentați să păstreze programarea secretă până în ultimul moment. Dar există modalități mai bune de a atenua frica de stomatolog a copilului dumneavoastră. Anunțarea prealabilă a copilului cu privire la o întâlnire viitoare îi oferă timp să-și proceseze emoțiile.
Încurajați copiii să pună întrebări și să petreacă timp vorbind despre ce să se aștepte la întâlnire. Dacă copilul dumneavoastră merge la un control, amintiți-i ce se va întâmpla – periajul dinților, un examen, radiografii sau alte proceduri. Dacă merg la dentist pentru o procedură, sunați la cabinet din timp și cereți o descriere clară a ceea ce se va întâmpla. Apoi, puteți ajuta la familiarizarea copilului cu ceea ce implică procedura.
4. Însă aveți și grjă la detaliile oferite
Deși trebuie să fim sinceri și deschiși cu copiii cu privire la ceea ce se întâmplă la dentist, este, de asemenea, esențial să nu oferi prea multe detalii. De exemplu, dacă un copil va avea nevoie de o plombă, evitați să-i spuneți despre dentistul care le va găuri dintele sau arăta procedura. Dacă nu sunteți sigur ce va face medicul dentist, majoritatea cabinetelor stomatologice vă vor oferi cu plăcere informațiile de care aveți nevoie pentru a vorbi cu copilul dumneavoastră.
5. Stabiliți un exemplu bun
Părinții care vizitează regulat medicul dentist și pun accentul pe o bună igienă orală pot ajuta la atenuarea anxietății dentare pediatrice. La urma urmei, dacă vizitele la dentist sunt ceva ce părinții fac fără probleme, copiii își pot găsi încredere în asta. În unele cazuri, poate fi bine să permiteți unui copil să-și urmărească părintele la dentist până să veniți cu el, tocmai pentru a se obișnui cu clinica.
6. Subliniați o bună igienă orală la domiciliu
Există multe motive pentru care copiii se confruntă cu anxietatea dentară. Dar este deosebit de comun ca copiii să fie anxioși după ce au fost la o procedură medicală. Ei vor asocia medicul dentist cu durere și disconfort după acea experiență. Părinții pot reduce probabilitatea ca un copil să aibă nevoie de proceduri stomatologice la o vârstă fragedă, punând accent pe obiceiurile care vor proteja dinții și gingiile copilului. Periajul de două ori pe zi, folosirea aței dentare o dată pe zi și consumul de alimente cu conținut scăzut de zahăr sunt toate modalități excelente de a preveni necesitatea intervenției stomatologice.
Este esențial să învățați copiii mici tehnici bune de periaj. Părinții ar trebui să supravegheze periajul până când copiii au vârsta cuprinsă între 6 și 8 ani, pentru a se asigura că copiii se periază bine. Dacă copilul dumneavoastră pare să fie nu dorească să se spele pe dinți sau învață mai greu modalitățile corecte de periaj, luați în considerare modalități de a-l încuraja. Folosirea cântecelor și videoclipurilor despre spălatul pe dinți vă poate ajuta să vă învățați copiii despre obiceiurile bune de igienă orală.
Preveniți o vizită neplăcută la stomatolog pentru copilul dumneavoastră printr-un consult la cabinetul Doctor Florea din Pitești. Aici ne angajăm să ajutăm toți pacienții noștri să-și depășească anxietatea dentară și să trăiască cea mai bună viață cu dinți și gingii sănătoase. Adoptăm o abordare a stomatologiei centrată pe pacient, ceea ce înseamnă că punem pacienții noștri pe primul loc.