Ne-am gândit să vă împărtășim câteva curiozități interesante pe care este posibil să nu le cunoașteți despre dinți și despre cum să aveți grijă de ei. Dinții noștri sunt o parte incredibilă a corpului nostru și ar trebui să avem grijă de ei la orice vârstă!

 

1. Smalțul dinților este cea mai dură substanță din corpul uman, chiar mai puternică decât osul. Cu toate acestea, cu siguranță va fi deteriorat de acid și de bacterii dacă nu este îngrijit corespunzător. Procesul este unul simplu:

  • Acidul atacă mineralele din smalț: Acidul din alimente și băuturi (sucuri citrice, cafea) poate dizolva mineralele precum calciul și fosfații care alcătuiesc smalțul.
  • Smalțul slăbit este mai vulnerabil: Pe măsură ce acidul erodează smalțul, acesta devine mai subțire și mai poros. Aceasta lasă dinții vulnerabili la uzură ulterioară și sensibilitate.
  • Bacteriile profită de slăbiciune: Bacteriile din gură se hrănesc cu zaharuri și produc acizi ca produs secundar. Smalțul erodat oferă un mediu mai bun pentru ca bacteriile să se dezvolte, creând un cerc vicios.

2. Dinții sunt singurele lucruri din corpul uman care nu se pot auto-repara, așa că este extrem de important să aveți grijă de ei. Stratul exterior de smalț protejează dinții, dar nu este un țesut viu și, dacă este pierdut, nu poate fi înlocuit.

3. Tartrul găsit pe dinți găzduiește peste 300 de specii diferite de bacterii și apare în momentul în care placa bacteriană nu este îndepărtată permanent de pe suprafața dinților.

4. În medie, oamenii petrec aproximativ 45 până la 70 de secunde periându-și dinții. Cu toate acestea, timpul recomandat pentru periajul pe dinți este de două minute, de două ori pe zi. Așadar, în general, suntem puțin prea rapizi și nu avem o igienă dentară corespunzatoare. Aflați mai multe despre tratamentele profilactice pe care le puteți urma în clinica Doctor Florea.

5. Dinții sunt la fel de unici ca și amprentele degetelor. Chiar și gemenii identici au modele dentare diferite.

6.Evitați să vă acoperiți periuța de dinți cu un capac, deoarece mediile umede pot favoriza creșterea bacteriilor.

7. Încercați să țineți periuța de dinți la cel puțin 2 metri distanță de toaletă, deoarece particulele din aer de la tragerea apei toaletei pot ajunge până și pe periuța de dinți!

8.Producția de salivă variază pe parcursul zilei, cele mai ridicate niveluri apar de obicei după-amiaza târziu. Un adult mediu va produce aproximativ 1 până la 2 litri de salivă în fiecare zi. Este important să avem salivă în cavitatea bucală deoarece cercetările arată că protejează împotriva bolilor gingiilor, a cariilor dentare și a altor infecții orale.

9.Bebelușii încep să dezvolte dinți înca din timpul sarcinii, între a șasea și a opta săptămână de sarcină. Acești dinți sunt ascunși sub gingii până când erup în jurul vârstei de 6 luni.

10. Dinții sunt un fel ca icebergurile. O parte din fiecare dinte este vizibilă, iar cealaltă parte (rădăcina) este ascunsă sub gingie.

 

Dacă vi s-a părut interesant, așteptăm un mesaj în formularul de contact, sau o programare pentru controlul bilunar și curățarea profesională.

Mulțumim!

 

Programare rapidă